(01286) 679426 ygc@gwynedd.llyw.cymru

Ysgol Hafod Lon Newydd, Penrhyndeudaeth

Client: Gwynedd Council
Contractor: Wynne Construction
Value: £ 13 million
Completion:  November 2016

Project Information

This new £13m Additional Educational Needs School has been constructed to replace an existing school which has outgrown its occupational capacity. Due to the complex nature of developing a school with additional needs, meetings took place between Building Control, the Education Department and Architects to address issues of Fire and accessibility which would not usually be addressed in such detail at this early stage.

The project also includes a six-bed residential unit providing respite services for pupils at the school and their families, enabling them to receive elements of their care and education closer to their homes in Gwynedd.

The new school features modern, well-equipped classrooms, as well as a hydrotherapy pool, therapy rooms, sensory equipment, and outdoor play and learning facilities. A garden and café also provides an environment for older children to develop entrepreneurial skills.

Once funding for the project had been confirmed, under the supervision of the project architect, pupils were encouraged to contribute towards the design of their new school. This idea allowed pupils to feel that they had contributed in some way towards the design of the new project. Under supervision, older pupils visited the school to see how progress was achieved during construction. The school was designed with the environment and renewables in mind. The principle in-situ concrete structure affords the building high thermal mass and achieves a BREEAM Excellent Standard.

Due to design following the contours of the site, by minimising cut and fill, no imported material was required. The school is fitted with a Bio-mass boiler, and photovoltaic panels filled above the school entrance canopy. Natural ventilation on to each classroom is achieved via a Breathing Building System, and natural lighting to all classrooms achieved through high level windows. A “green” sedum roof covers the majority of the school – with bio diversity and storm water attenuation. The school also has a rainwater harvesting and recycling system. Due to the school’s needs, a Hydrotherapy pool has also been installed.

Throughout the whole project, close co-operation was maintained between the contractor, the client and building control. Meetings were regularly arranged to discuss progress on site, and inspections undertaken regularly, or whenever the main contractor requested. The design has encapsulated a quality built school which fully accommodates the needs of its occupants, and their families within the adjacent respite unit.