(01286) 679426 ygc@gwynedd.llyw.cymru

Conversion of outbuilding into a heritage museum and learning centre Grosvenor Construction, – Yr Ysgwrn, Trawsfynydd.

Client: Snowdonia National Park
Contractor:

Phase 1: – R L Davies & Sons Phase 2: – Grosvenor Construction

Value:

£ 3 million

Completion:

May 2017

Project Information

This is a conversion of a Grade 2 listed farmer’s outbuilding known locally as “Beudy Llwyd” (The Grey Cowshed) to a Heritage Museum and learning centre about the Welsh Bard Hedd Wyn, who lost his life in the Battle of Passchendaele, Flanders in the First World War.

Valuable pre-application meetings took place, between the architects, the clients and Building Control to scrutinise initial thoughts from sketch plans, which included the client’s needs, and conformity with the Building Regulations. From this meeting, further correspondence took place via e-mails until an application was presented for Building Regulation Approval. Close consultation was also made with various parties both locally and nationally with regard to input for final educational purposes and usability.

A strong relationship was established at an early stage of the construction process, with inspections and meetings taking place regularly to ensure that all construction work and any possible technical issues were resolved. It was clear at an early stage, that the project was managed well, not only the quality of the work, but the tidiness of the site, the health and safety strategy, and also how material wastage was sorted and removed off site by approved sub-contractors to recyclable licenced  waste centre.

 

Given the sensitive nature of the listed building with character stone flag floors, thermal modelling had to be undertaken to specify the most efficient heating system to suit this individual building and its specific constraints. The building now has a renewable wood chip biomass boiler which provides a sustainable source of heating and hot water with a radiant heating system located between the purlins of the roof structure. The radiant panel’s projects heat to the surfaces beneath rather than attempting to heat the entire volume of the space as conventional convection heating systems. The heating system is also connected to a Building Management system that monitors temperature and humidity across the site to ensure that the internal conditions conserve the historic furniture and chattels and create a comfortable condition for visitors. The green roof to the new extension is partly built into the landscape provides excellent insulation properties and supports the biodiversity of the local environment.

This outstanding project utilised dilapidated buildings to bring life back, to educate and inform visitors of the historical nature of the area. The project was delivered on time with flawless quality of construction, and within the financial parameters. The construction team communicated well for the whole project, with the contractor ensuring safety on site by cleanliness and the removal of waste material to licenced waste centres. A project which could be used by Building Control as a blueprint for future projects.