(01286) 679426 ygc@gwynedd.llyw.cymru

Three storey front extension to provide 2 cinema screens, reception,

offices and retail facilities – Galeri, Caernarfon

Client: Galeri
Contractor: R L Davies and Sons Ltd
Completion: November 2018

Project Information

This architecturally designed development provides an excellent three storey extension to an existing multi-purpose office, conference, entertainment and arts centre with associated bar and restaurant. Located in a vibrant and popular harbour area of the town, the design required careful consideration of the surroundings and the 19th century historical harbour.

The centrepiece of the building are the two new cinema suites. The extension is fully integrated at every floor providing a new main entrance and reception area, office space, meeting rooms, retail / exhibition space and “backstage” facilities for the existing theatre.

The project benefited from pre-application meetings between the design team, building control and the fire officer. Whereby many operational and technical issues were resolved including the existing building being fully operational and open to the public thought the build.

This partnership approach did not stop at the design stage with the main contractor, a valued LABC Partner, being committed to the benefits of a collaborative working relationship with Building Control. Early inspection notifications and site meetings was embraced throughout the project, tailored to deliver the specific needs of the client and compliance with current building standards.

The build comprises of a specialist pilling design and reinforced ground beams with the main structure consisting of a conventional portal frame design, traditional masonry build and modern panelling to create finish complementary to the heritage of the surroundings.

The project benefits from the latest innovative technologies for heating, and ventilation services resulting in excellent energy efficiency ratings. The contractors focus on environmental targets, the use of local sourced materials, waste management and re-cycling programmes and a clean and tidy site was paramount.

The general standard of work and careful attention to detail coupled with the integrated team approach has helped to provide this excellent facility which is a credit to the contractor and all involved.