(01286) 679426 ygc@gwynedd.llyw.cymru

Redevelopment of existing Memorial Hospital to new Health and Social Care Centre – Health and Social Care Centre, Canolfan Goffa Ffestiniog, Blaenau Ffestiniog

Client: Betsi Cadwaladr University Health Board
Contractor: Anwyl Construction
Completion: December 2018

Project Information

The redevelopment provides a focal point to access health, social care, third sector and wellbeing services in the community and supports the Welsh Government’s vision for providing care in the community and care closer to people’s homes. 

The ground floor to the health and wellbeing centre comprises of a reception and seating area, and an offices for the practice manager.  Patients can make use of multi-purpose consulting, treatment and examination rooms, older person day room, physiotherapy activities area and Chiropody.

The first floor provides a dental surgery with two treatment rooms and a reception area for the public.  The area also provides medical professionals with rooms for district nurses, palliative care and health visiting/ midwifes.  Hot desks are provided for mental health workers, call centre for health and social service intermediate care and an office for adult and children social service.  The facility also offers two large teaching facilities and a primary care conference training/ library with magnificent views into the valley.

Due to its local significance and importance within the community, key features of the existing building were therefore retained (the central wing/memorial gardens) and formed the basis for the new building design and existing features such as the colonnade which have been incorporated into the design and preserved memorial garden.

Welsh slate materials used for the roofing and walling were sourced locally and constructed by local tradesmen thus maintaining heritage skills.

The new Health and Social Care Centre is well insulated with low running costs and low air leakage, helping it to achieve the BREEAM ‘Excellent’ rating.  High levels of insulation have been used throughout together with very good air tightness all contributing to reduced energy demand and carbon emissions. Energy efficient heating equipment and light fittings used throughout are complemented by an array of photovoltaic panels to reduce demands upon infrastructure energy sources.

YGC Building Control were involved early in the scheme with pre-application meetings carried out prior to receiving the application to ensure a high level of compliance with quality detailed plans. During the construction, an excellent working relationship was formed between the site agent and the visiting Building Control Officer.